Szélgenerátorok

Szélgenerátorok felépítése, szerkezete

A különböző célra kifejlesztett szélerőgépek felhasználási céljuknak megfelelően kerülnek kialakításra. A legegyszerûbb mechanikus szerkezetekkel vízszivattyúzás valósítható meg. Ebben az esetben a soklapátos, nagy felületû kialakítás használatos. Kis szélsebesség esetén is működő, nagy nyomatékigényű szerkezetek működtetésére alkalmas a berendezés. A nagyobb szélsebesség itt kártékony lehet, ezért az ilyen típusok önműködően "állnak ki" a szélből, egyszerű mechanikus elvű segéd-szerkezetekkel. A vízhúzó szélkerekek rotorjait tehát sok lapát, nagy felület és kis gyorsjárási tényező jellemzi.

Az áramtermelésben alkalmazott rotorok általában 1-2-3 lapátos, nagyobb sebességű, gyorsjárási tényezőjű megoldások.
A lapátok tervezésénél a szárny profilra jellemző aerodinamikai jellemzőket veszik alapul.

Alkalmazkodni kell a beépített generátor optimális üzemelési paramétereihez is. Generátorként leginkább speciálisan ilyen
alkalmazási célra fejlesztett állandó mágneses, sokpólusú generátorokat alkalmaznak.
Ezek egyedi fejlesztések eredményei, az alkalmazási terület igénye szerinti optimális paraméterekkel.

Kézenfekvő lenne, hogy az autóiparban használatos és nagy sorozatban gyártott, ezért olcsóbb generátorokat alkalmazzuk szélgenerátor alkotóelemeként. Ez a módszer viszont több, itt fel nem sorolt okból következően nem ad optimális eredményt, ezért a gyártók sem alkalmazzák.

Ipari jellegű szélerőművekben is megtalálhatóak az állandó mágneses speciális generátorok, melyek gyártása magas szintű technológiai hátteret feltételez. 
Az áramtermelő szélerőgépek, szélmotorok esetében is van egy működési sebesség-tartomány. E sebességtartományok felett szükség van arra, hogy ezeket a berendezések megvédjék
a viharkároktól. Az alkalmazott fékező megoldások között szerepel a generátor rövidzár, az érzékelő és vezérlő automatika, a mechanikus fék, valamint egyéb technikai variációk is.